Skvelá Cibulková je vo finále turnaja v Sydney, čaká ju Radwaňská

10.01.2013 Celý región

Sydney 10. januára (TASR) - Slovenská tenistka Dominika Cibulková sa siedmykrát v kariére prebojovala do finále dvojhry na okruhu WTA.

V semifinále turnaja v austrálskom Sydney (dotácia 690.000 dolárov) si poradila s nasadenou dvojkou a svetovou päťkou Nemkou Angelique Kerberovou v troch setoch 6:2, 4:6 a 6:3.

V piatok bude zverenka trénera Mateja Liptáka bojovať proti najvyššie nasadenej Poľke Agnieszke Radwaňskej o tretí titul na WTA Tour. Vlani v júli Cibulková triumfovala v kalifornskom Carlsbade, na jeseň 2011 vyhrala turnaj o Kremeľský pohár v Moskve.

Slovenská jednotka získala v Sydney už tretí skalp hráčky z Top ten. V 1. kole deklasovala nasadenú päťku a svetovú osmičku Česku Petru Kvitovú 6:1, 6:1, vo štvrťfinále zdolala svetovú sedmičku Talianku Saru Erraniovú hladko 6:2 a 6:1. So svetovou štvorkou Radwaňskou, ktorá v Sydney ešte nestratila ani set, má Cibulková negatívnu bilanciu 0:3. Posledný duel však obe hráčky odohrali ešte v roku 2008 na US Open. Cibulková má v Sydney vďaka postupu do finále už istú prémiu 62.300 dolárov a 320 bodov do svetového rebríčka WTA. Pre slovenskú fedcupovú reprezentantku je turnaj v Sydney generálkou na grandslamový Australian Open.

Cibulkovej vyšiel úvod zápasu s Kerberovou, vo štvrtom geme po víťaznom forhendovom longlajne prelomila súperkino podanie a ujala sa vedenia 3:1. Nemka síce hneď vzápätí kontrovala rebrejkom, no Cibulková potom získala tri gemy za sebou a prvý set sa stal jej korisťou. Slovenka sa na dvorci výborne pohybovala, z forhendu neustále tlačila Nemku do defenzívy a rovnako ako vo štvrťfinálovom dueli proti Talianke Sare Erraniovej predviedla viacero ukážkových bekhendov po čiare. Kerberová pôsobila na kurte unaveným dojmom, robila príliš veľa nevynútených chýb.

Poďakovanie slovenským fanúšikom
Slovenka mala po postupe do finále veľkú radosť. "Chcela by som sa poďakovať slovenským fanúšikom, ktorí má v Sydney povzbudzujú počas každého zápasu. Sme malá krajina a je skvelé, že sú tu. Veľká vďaka patrí aj štyrom členom môjho tímu. V Sydney som zdolala tri hráčky z elitnej svetovej desiatky, čo si veľmi cením. Vo finále proti Age Radwaňskej to bude otvorené. Už dlho sme spolu nehrali, naposledy pred štyrmi rokmi. Je to výborná hráčka, ktorá je už dlhé roky v Top ten. Ja však nemám čo stratiť a na finálový zápas sa veľmi teším," povedala Cibulková v prvom interview priamo na kurte.
V druhom dejstve Kerberová zrýchlila hru, pridala na agresivite a po dvoch brejkoch si vybudovala náskok 4:1.

Cibulková si následne nechala zavolať svojho trénera Liptáka, ktorý jej radil, aby si chodila sama pre body, viac si pomáhala servisom a vrátila sa k nátlakovej hre z prvého setu. Svetová pätnástka v ďalších minútach znížila na 3:4, no záver setu patril Kerberovej. V rozhodujúcom dejstve zobrala Cibulková opraty zápasy do svojich rúk, vďaka skvelým returnom dvakrát zobrala Kerberovej podanie a za stavu 5:1 išla podávať na víťazstvo. Nemka ešte znížila na 3:5, no Cibulková pri vlastnom podaní dotiahla zápas do úspešného konca, keď po víťaznom forhende premenila hneď prvý mečbal. Cibulková tak upravila vzájomnú bilanciu s Kerberovou na 3:0 vo svoj prospech.

:
 

Vyberte región